Сряда, 02 Декември 2020
Различен поглед към делото на Кирил и Методий

Различен поглед към делото на Кирил и Методий

Документален филм за пътя към азбуката


ПЪТЯТ НА БУКВИТЕ” - един от първите български кинопроекти, на които Националният дворец на културата е копродуцент, ще можем да видим на 11 май от 19:00 часа в кино „Люмиер”.

Датата съвпада и с откриването на 21-я „Салон на изкуствата” в НДК, а прожекцията е част от филмовата програма на фестивала. Лентата показва съвременен и различен поглед върху познатата и идеологизирана история на светите братя и създаването на българската азбука.

Отново на 11 май, паралелно с прожекцията в „Люмиер”, филмът ще бъде показан и в Българския културен институт ”Дом Витгенщайн” във Виена.

Лентата е замислена по повод 1200-годишнината от рождението на по-големия брат - Методий и търси отражението в днешния ден на сътвореното преди повече от 11 века. Сценаристи на продукцията са Десислава Найденова и Ралица Димитрова, която е и режисьор, а оператор и продуцент е Пламен Герасимов (Б Плюс Филм).

При заснемането на лентата е използван модерен подход, включващ много исторически възстановки, които правят филма интересен и увлекателен, както за специалистите в областта, така и за по-широката публика.

Според Десислава Найденова, „ПЪТЯТ НА БУКВИТЕ” обръща погледите към леко маргинализираната личност на Св. Методий. „И, което е още по-интересно - филмът проследява как светите братя и тяхното дело присъстват в ежедневието ни днес, и как идеята за буквите може да се превърне в мисия”, казва тя.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)