Четвъртък, 03 Декември 2020
Фестивал на анимационния филм в София

Фестивал на анимационния филм в София

На 9 май с карнавално шествие започва международният фестивал "Златен кукер"


Около 1000 филма от 84 страни са кандидатствали за участие в Седмия международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София". Темата на фестивала тази година е "ЧОВЕКЪТ ОТ БЪДЕЩЕТО" и се провежда под мотото СОФИЯ – ТВОРЧЕСКИ ГРАД НА КИНОТО, по програмата на ЮНЕСКО.Фестивалът ще се открие с карнавално шествие по ул. Раковски от 16ч. на 9 май.

След селекция за конкурсната програма тази година са избрани 205 филма, 34 от тях български, 15 - пълнометражни. Те ще могат да бъдат видяни от 9 до 15 май основно в НАТФИЗ, а също и в Дом на Културата Искър. Прожекциите ще бъдат всеки ден от 18,00 часа. Входът е свободен. 
Освен филмите, във фестивала ще има и две големи изложби на най-добрите в анимацията, както и анимационни работилници на едни от най-значимите и успели творци от цял свят. Аниматорът Румен Петков, режисьор на „Джони Браво“ и „Декстър“, ще бъде Председател на Журито на фестивала и ще направи нов майсторски клас в Аулата на НАТФИЗ. Темата на майсторския клас е "АНИМАЦИЯ ИЗВЪН БОРДА ДНЕС". 
Софиянци ще имат възможност да се включат в предвиденото карнавално шествие под наслов "АРИСТОКРАТИТЕ НА АНИМАЦИЯТА".
Международният фестивал "Златен кукер" подкрепя младите аниматори и студентите по анимация. Той страртира дейността си през октомври 2010 г. в София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Фестивалът дава възможност за контакт, обмяна на идеи и е мост между млади професионалисти от цял свят.

 

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)