Понеделник, 28 Септември 2020
Мата Хари – шпионката, в която се влюби и киното

Мата Хари – шпионката, в която се влюби и киното

Най-загадъчната куртизанка и таен агент от Първата световна война е родена на днешния ден – 7 август, точно преди 140 години

 

7 август 1876 г. Градчето Леуварден, Холандия. В дома на богатия търговец и предприемач Адам Зеле и неговата съпруга Анте ван дер Мьолен се ражда малката Маргарета Гертруда. Единствената дъщеря и второ от общо четирите деца на семейството е… бъдещата Мата Хари.

Бащата й е собственик на голям магазин за шапки, освен това инвестира в нефтената промишленост и не пести средства за образованието на своите наследници. Затова до 13-годишната си възраст момиченцето посещава само училища, предназначени за висшето общество. През 1889-а обаче бащата банкрутира, зарязва семейството си, а бившата му вече съпруга умира две години по-късно от изтощение. Оттам нататък животът на Маргарета няма нищо общо с познатото й детско безгрижие.

Поверена е на своя кръстник, който живее в град Снек, а по-късно отива да учи за детски възпитател в Лайден. Директорът на училището обаче флиртува с нея и кръстникът е принуден да отпише девойката от учебното заведение. Няколко месеца по-късно тя сама бяга при своя дядо в Хага, а на 18 се омъжва по вестникарска обява за 20 години по-възрастния офицер Рудолф Маклеод. И досега не е известна причината за отравянето на двете им деца, едното от които умира. Маргарета изпада в депресия, през 1903-а се развежда с Рудолф, а дъщеря им Жан Луиз остава да живее при него. Маргарета се жени втори път, ражда още едно дете, но и то умира. Бракът й – също. Писано й е да направи забележителна кариера.

Още от малка Маргарета е различна. Брюнетка на фона на всички руси холандски деца. И твърде висока за момиче. Освен това с характер и очевадна артистичност. Сякаш била родена за артистка. Но не само – умът й бил като бръснач, което не остава незабелязано от хора, занимаващи се с висш шпионаж. Известната танцьорка, артистка, стриптийзьорка и куртизанка, дебютирала през 1905 г. в Париж с псевдонима Мата Хари, с времето се превръща в истинска легенда от сцената и разузнаването.

На индонезийски и малайски език артистичното й име означава „слънце” (в буквален превод „Окото на деня”. И тя, за да не измени на кодирания в него смисъл, цял живот е в центъра на вниманието или сама наблюдава внимателно случващото се. До 1912 г. успява да издигне стриптийза до висотата на изкуство, смайва публиката в Монако, Испания, Германия и т.н., върти любовни романи с хора от висшето общество.

Там някъде се крие и истината за нейното вербуване и агентурно минало. Дали наистина завършва германска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, или просто е „изкупителна жертва”, от която се нуждае губещата войната Франция – не е напълно ясно. Била ли е т.нар. френски агент H-21 – за това също няма неоспорими доказателства. Факт е обаче, че на 13 февруари 1917 г. Мата Хари е арестувана в парижки хотел, обвинена е, че работи за германците, и е осъдена на смърт. Макар да твърди, че е невинна, и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване, артистката шпионка е разстреляна през октомври 1917 г.

Животът й вдъхновява създаването на много кинотворби. Спомняме си за разузнавачката и изпълнителката на екзотични танци Мата Хари с кадри от филми, в които в образа й се превъплъщават именити актриси:

 

Марушка Детмерс и Серхио Перис-Менчета в телевизионния филм „Истинската история на Мата Хари” (2003), реж. Ален Тасма

Жана Моро в кадър от „Мата Хари, агент Х21” (1964), реж. Жан-Луи Ришар

Жа Жа Габор и Франки Хоуърд в британската комедия „Up the Front” (1972), реж. Боб Келет

Силвия Кристел като Мата Хари в едноименния американски филм на Къртис Харингтън от 1985 г.

Датската актриса Аста Нилсен в кадър от първата лента, посветена на шпионката – „Мата Хари” (1920 г.), реж. Лудвиг Волф

Грета Гарбо в кадър от „Мата Хари” (1931) на американския режисьор Джордж Фицморис

Жозин ван Далсум като Мата Хари в популярен едноименен холандски тв сериал от края на ХХ век

 

На заглавната снимка – Холандската танцьорка Мата Хари превръща стриптийза в изкуство. Разстреляна е заради обвинения в шпионаж в полза на Германия на 15 октомври 1917 г. в околностите на Париж. Снимки EAST NEWS

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)