Четвъртък, 25 Февруари 2021
Всички сме се възхищавали на тези картини, а кой е техния автор?

Всички сме се възхищавали на тези картини, а кой е техния автор?

Иван Николаевич Крамской (27.05.1837 – 24.03.1887) е руски художник и художествен критик. Интелектуален лидер на Руското демократично движение (1860 – 1880).

Произлиза от бедно буржоазно семейство. От 1857 г. до 1863 г. следва в петербургската Академия на изкуствата (Академия художеств), в която протестира срещу академичното изкуство и става инициатор на „бунта на четиринадесетте“, който завършва с изключване от академията.

Иван Николаевич Крамской

Под влияние на идеите на руските демократи-революционери поддържа тезата за тежкия обществен дълг на художника. Става един от главните създатели и идеолози на Общество за пътуващи художествени изложби, чиито членове са познати като Передвижници.

"Портрет на Лев Толстой"

В периода 1863 – 1868 г. преподава в школа по рисуване на Дружеството за подкрепа на приложното изкуство. Създава галерия с портрети на известни руски учени и писатели.

"Портрет на непозната жена" ("Незнакомка")

Вече втори век изкушените от изобразителното изкуство се възхищават на картините му, „Незнакомка” и „Христос в пустинята” са сред най-често срещаните репродукции, но за съжаление името на Крамской остава извън кръга на споменаваните непрекъснато майстори на четката. Всъщност изкуството е това – творбите ти да останат вечни.

"Иродиада"

"Портрет на Некрасов"

"Портрет на Павел Михайлович Третяков"

Остават, убедете се сами и все някй от вас ще се удари по главата – Боже, така ли се казва Художникът?! И ще го запомни. Така както го помни Вечността.

Картина на корицата: "Христос в пустинята"

AFISH.BG