Събота, 26 Септември 2020
Ян ван дер Хейден - художникът, който не умееше да рисува хора, но живееше заради тях

Ян ван дер Хейден - художникът, който не умееше да рисува хора, но живееше заради тях

На днешната дата се навършват 640 години от рождението на холандския художник, печатар и изобретател Ян ван дер Хейден.

Освен с картините си, той е известен като автор на първия в света наръчник за огнеборци и е организатор на първата в Европа доброволческа пожарна бригада през 1685. Не е известно откъде идва интереса му към потушаване на огнената стихия, но той се отдава сериозно на борбата с нея.. Значително подобрява работния механизъм на ръчните пожарни коли и пожарникарския маркуч. Ван дер Хейден създава също система за улично осветление на Амстердам, която се използва от 1669 до 1840 година.

За разлика от много от съвременниците си, Ян ван дер Хейден произхожда от заможно семейство и води сравнително охолен живот. Рисува предимно пейзажни картини съвместно с Адриан ван де Велде. След смъртта му през 1672 ван дер Хейден се насочва към архитектурните рисунки и чертането. Ван дер Хейден е обиколил много европейски градове, сред които Хага, Гент, Брюксел, повечето от градовете по река Рейн. Нарисувал е много скици и картини, изобразяващи строежа на Кьолнската катедрала.

Платната му се характеризират с изключителна прецизност на образа и детайлите, наситеност на цветовете и много реалистично изобразяване на светлината, отраженията и сенките. Един от недостатъците на ван дер Хейден обаче е неспособността му да рисува хора, животни и кораби, затова съчетава своя талант с уменията на Адриан ван де Велде, който е изобразявал голям брой живи същества в своите картини.

Ян ван дер Хейден умира на 75-годишна възраст в Амстердам, след като е водил спокоен и пълноценен живот в служба на изкуството и на хората.
Негови картини са изложени в Кралския музей, Амстердам, Лувъра, Париж, Уфици, Флоренция, Метрополитън музей, Ню Йорк, Институт по изкуствата, Детройт и в редица частни колекции.

Предлагаме на Вашето внимание 3 негови картини:

"Бели лебеди"

"Лодка"

"Пожар в завода в Амстердам 1682 г."

Ян ван дер Хейден

AFISH.BG