Четвъртък, 28 Януари 2021
Галерия „Сезони“ представя изложбата „ ДЕЛО 113“ на "Дружество на невъзпитаните карикатуристи"

Галерия „Сезони“ представя изложбата „ ДЕЛО 113“ на "Дружество на невъзпитаните карикатуристи"

Този път броят на авторите е по-голям, а акцент е правосъдната реформа

Авторите Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Ивайло Нинов, Иван Кутузов – Кути, Илиян Савков, Маргарита Янчева, Христо Комарницки и Чавдар Николов твърдят, че те са „невъзпитани в най-добрия смисъл на думата”. В новата изложба на тези „непослушни“ творци може да се видят карикатури както от последните години, така и такива отразяващи актуални събития през уникалния поглед на автора. Има и карикатури, които са нарисувани специално за галерия „Сезони“. С творчеството си карикатуристите се стремят да направят света едно по-добро място, фокусирайки се върху специфични проблеми, пречупени през собственото им светоусещане и талант. Това са произведения, които са своеобразна панорама на политическото и общественото пространство, в което България се намира през изминалите 25 години.


Темата на изложбата „ДЕЛО 113“ е подготвяна дълго време. Тя продължава лайтмотива „113“ от миналогодишната изложба на групата в „Сезони“, посветена на изпадането на България на 113-о място в класацията за свободата на словото в света.

Интересът към карикатурата винаги е бил голям, защото тя е лесно достъпна и има широк отклик, макар вестникът, който дълги години е традиционен неин носител, постепенно да залязва в битката с електронните медии. Изкуството на политическата сатира продължава своя живот под различни форми – специализирани форуми, изложби на оригинални рисунки и анимирани карикатури, каквито ще види и публиката в галерия „Сезони“.

Едно от нещата, които правят карикатурата толкова привлекателна е противоречивата й природа - откритата и директна идея на автора, с която зрителят може да се съгласи или не и оттук едно много важно качество - възможността за интерпретация, което означава, че тя може да покаже практически всичко.


Днес художниците карикатуристи са онези, които разполагат със своя платформа за изява на общите проблеми чрез индивидуален талант и комичен израз и така ни подтикват да предприемем действия. Освен в своята конкретна област, те се изявяват и активно като илюстратори, оформители на издания или аниматори, с което разширяват възможностите си на социално ангажирани творци.

Можете да видите изложбата от 16 до 28 февруари в галерия „Сезони“.

AFISH.BG