Четвъртък, 24 Септември 2020
"Целувката" на Климт

"Целувката" на Климт

Картината на Густав Климт "Целувката", която се счита за шедьовър на ранния модернизъм, на пръв поглед изглежда още едно тривиално изображение на страст и любов. Но зад измамно простия сюжет се крият много очарователни факти. Днес, 99 години след смъртта на удожника, ви разказваме за някои тях.

1. Климт рисува "Целувката" в период на упадък на кариерата си

През първото десетилетие на 20-ти век Климт се сблъсква с вълна от критики и презрение от страна на Виенския сецесион за това, че допуска в работите си избражения на голота. Заради нестандартните му възгледи по въпросите на философията, медицината и юриспруденцията, неговите картини се считали за "извращение и порнография".

2. "Целувката" е резултат от "творческата криза" на Климт

През 1907 г., след като бива разкритикуван от Виенския сецесион, Климт продължава активно да рисува, но започва да се съмнява в таланта си.

В свое писмо той признава: "Или съм станал прекалено стар, или съм прекалено нервен, или твърде глупав, но нещо не е наред". Но именно в този период той рисува картината, която му донася огромна популярност.

3. Картината "Целувката" е закупена още преди художникът да я завърши

През 1908 г. "Целувката" за първи път е изложена в австрийската Галерия на изкуствата, въпреки че всъщност Климт все още не е завършил картината си. Недовършената работа е купена от Галерия Белведере.

4. "Целувката" е продадена на рекордна за Австрия цена

Как се купува едно произведение на изкуството, което дори не е завършено? Трябва да се направи оферта, на която не може да се откаже. За да получи картината, Галерия Белведере заплатила 25 000 крони (около 240 хиляди долара в днешни пари). До тази продажба най-високата цена, платена за картина в Австрия, била 500 крони.

5. Днес цената на картината се е увеличила многократно

Австрия смята "Целувката" за национално съкровище, поради което Виенският музей не възнамерява да продава картината. Все пак, ако това се случи, "Целувката" ще счупи рекордите по продажби отново. През 2006 г. по-малко известна картина на Климт "Портрет на Адел Блох-Бауер" е била продадена за 135 милиона долара.

"Целувката", детайл

6. Картината на Климт е еклектика от стилове

Позата на любовниците, изобразени в "Целувката", напълно отразява стилистиката, популярна по време на виенския модернизъм. Но простата форма и златното кантиране на плащовете им по-скоро се отнася до движението Arts and Crafts, а използването на спирали се отнася към изкуството на бронзовата епоха.

7. "Целувката" е ярък пример за "златния период" Климт

Вдъхновен от византийските мозайки, които е виждал по време на пътуванията си, Климт смесва злато с маслени бои. Това става негов специален стил.

8. "Целувката" е в контраст с основната тематика на картините на Климт

Неговите творби основно са съсредоточени върху жените, затова включването в сюжета на платното на мъж е много необичайно за Климт. Скромните одеяния на любовниците също са по-консервативни от тези, които вече могат да се видят в картините му.

9. "Целувката" може да е автопортрет

Някои изкуствоведи предполагат, че влюбените, слели се в целувка, всъщност са образите на австрийския художник и неговата любима - австрийския моделиер Емилие Фльоге.

10. Картината изобразява музата на Климт

Има и друго мнение - модел на художника за картината "Целувката" е Адел Блох-Бауер, която позира за още една картина - "Портрет на Адел Блох-Бауер". Една трета теория гласи, че червената коса говори, че момичето е "Червената Хилде" - модел, с който Климт рисува"Даная", "Дамата с шапка и боа от пера" и "Златната рибка".

11. Размерът на картината е доста голям

Размерите на "Целувката" са 180 х 180 см.

12. Формата на картината често е неправилно изобразена на репродукциите

Въпреки че оригиналната картина на Климт е квадрат, популярността на картината довежда до това, че започват да се появяват безброй репродукции на плакати, пощенски картички и подаръци. Но на тези сувенири обикновено се изрязват дясната и лявата страна на картината, за да се получи по-стандартна правоъгълна форма.

13. "Целувката" може да е богохулство

С използването на злато Климт се докосва до религиозното изкуство, което често може да се срещне в църквите. Използването на злато, за да се изобразят земните удоволствия и чувственост, е богохулно, според мнението на някои профани.

Густав Климт

14. "Целувката" и самият Климт може да се видят на монети

През 2003 г. Австрия пуска възпоменателна монета от 100 евро, от едната страна на която е изобразена "Целувкта", а от другата - портретът на Климт.

15. Критиците винаги са били благосклонни към "Целувката"

Може би това е поради мащаба на картината. А може би заради златото. Или може би заради гения на художника. Но картината винаги е получавала само положителни отзиви от критиците.

AFISH.BG