Сряда, 05 Октомври 2022
Светлини превръщат природата в изкуство по улиците на Амстердам (СНИМКИ + ВИДЕО)

Светлини превръщат природата в изкуство по улиците на Амстердам (СНИМКИ + ВИДЕО)

Тематичен фестивал потапя жителите и гостите на космополитния град в приказна феерия

 

Пешеходният и воден маршрут „Illuminade – Амстердам” бе официално открит в края на 2016-а и продължава да привлича хиляди ценители на красивото в холандската столица. Темата на тазгодишното издание на традиционния фестивал за улично светлинно изкуство е „Биомимикрията: Мислете като природата”.

Историческият район „Weesper Plantage” е домакин на 23 иновативни произведения на изкуството по маршрут, дълъг 2,3 километра, разказва „ArtPrice”. Представените творби предизивкат учуването на зрителите от изобретателността на природата и могат да бъдат разгледани безплатно.

В момента центърът на Амстердам е превърнат в декор за петото издание на фестивала, който е подчинен на две подтеми - „Водни цветове”, маршрут с лодка (до 22 януари) и „Illuminade”, пешеходен маршрут, който продължава до 8 януари.

Фестивалът показва цветни светлинни скулптури и прожекции от холандски и чуждестранни артисти. Освен поставянето на светлинно изкуството по маршрутите се организират и редица съпътстващи събития.

Роджър ван дер Хейде, артистичен директор на форума, споделя: „Illuminade” е нашият художествен инкубатор за талантливи творци, експериментиращи с форми, модели и структури, които се срещат в природата. Авторите ги комбинират с модерна осветителна технология и ги превръщат в изкуство. Ние се стремим да покажем много решения, които природата може да предложи в различни отрасли като строителство, енергетика и технологии.”

Макар светлинната приказка все още да не е завършена, организаторите пуснаха на своята страница в интернет покана към автори за концепции за следващия Фестивал на светлината, който ще се провече в края на 2017 и началото на 2018 г. От хора на изкуството до проектанти, инженери, архитекти и студенти – фестивалът е отворен за творци от цял ​​свят, които могат да представят своите творчески идеи по темата „Екзистенциално”. Крайният срок за подаване е 31 януари 2017 г.

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)