Сряда, 20 Октомври 2021
Български шевици красят витрините на Националния исторически музей

Български шевици красят витрините на Националния исторически музей

Изложбата „Претвореното сътворено” ще продължи до март 2017 г.

 

Експозиция, представяща красотата на бългаските шевици и народните носии, бе открита за коледните празници в Националния исторически музей (НИМ). Тя е озаглавена „Претвореното сътворено” и ще може да бъде разгледана до края на март 2017 г.

Идеята на авторите на изложбата е да покажат богатството на багри и шевици, както и настроението, което носят традиционните женски носии от различните региони на България. Сътворените от сръчната ръка на българката автентични елементи от престилки, сукмани, ризи, колани и др. тук са претворени в умален вид като облекла за кукли.

Възстановка на т.нар. сокаено забраждане

Костюмите са изработени от Антония Велева през 80-те години на миналия век и са резултат от проучвания на етнографската литература, теренни наблюдения по събори и фестивали, картините на Феликс Каниц и Иван Мърквичка. Научен консултант при претворяването на женските носии от различни етнографски области е проф. Мария Велева. Показани са елементи от двупрестилченото, сукманеното и саяното женско облекло от Плевенско, Софийско, Старозагорско, Североизточна България, Родопите, Банско, Гоце Делчев и др.

За пръв път посетителите на НИМ ще могат да видят възстановка на т. нар. сокаено забраждане. Сокаят е накит за глава, характерен за омъжените жени в Габровско, Трявна, Велико Търново, Севлиево и Килифарево. Той се състои от дървена подложка (танура), бяла кърпа, обикновено украсена с богата шевица, накит кръжило и метални украси.

Всички представени материали са от фонда на НИМ

Корените на сокаеното забраждане, според някои изследователи, се крият в царските и болярските костюми на Второто българско царство, откъдето са пренесени сред народа и се предават през вековете. Във витрините са показани оригинални писани и тъкани краища от сокаени кърпи.

Металните накити (кръжило, пелешки, обеци) са се давали от свекъра на невестата. Колкото е по-заможно семейството на младоженеца, толкова стойността на кръжилото и металните декорации е по-висока. Всички представени в изложбата експонати са от фонда на НИМ, уточниха от институцията.

 

На заглавната снимка – част от красивите български народни носи, които могат да се видят в НИМ.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)