Събота, 24 Октомври 2020
Прочут художник на комикси гостува в София

Прочут художник на комикси гостува в София

Джани Пачиноти рисува от средновековно фентъзи до антиутопии

 

Днес един от най-известните художници на комикси - Джипи (съкратено от Джани Пачиноти), ще изнесе лекция „Бъдещето на графичния роман” във Фотосинтезис арт център, на бул. В. Левски 57 в София. Началото е в 18 часа.

Италианският ас на изображението е роден в Пиза на 12 декември 1963 г. и живее в Рим. Започва да публикува карикатури и илюстрации през 1994 г. в сатиричното списание „Куоре“. Излага творбите си в галерии, илюстрира статии и интервюта, прави корици на книги. Дебютира в комикса през 2003 г. с „Екстериор: нощ“. За няколко години талантът му на художник и разказвач се утвърждава и получава признанието не само на многобройните читатели и почитатели, но и на международните журита, които му отреждат отличия като „Госини“ или „Златна котка“ от фестивала в Ангулем, най-престижната награда в света на комиксите.

"Варвари" - една от най-интересните му работи

След като прави няколко независими късометражни филма, през 2011 г. Джипи режисира пълнометражния „Последният землянин“, прожектиран в конкурса на 68-ия кинофестивал във Венеция. Негови творби в Италия издава „Коконино прес“: „Това е стаята“, „Бележки по една военна история“, „ЗНМЖ – Зле Нарисуваният Мой Живот“, „Речен дневник и други истории“, „Целувки от провинцията“, „С.“ и прочутата „Една история“, която попада сред финалистите на най-старата и важна италианска награда за литература – „Премио Стрега“, през 2014 (за първи път в историята това се случва с книга в текст и рисунки).

Отдавна запален по ролевите игри, през 2015 г. Джипи измисля и рисува „Варвари“ („Bruti“) – игра на карти в стил средновековно фентъзи. „Земя на синовете“ – за първи път антиутопия в творчеството на автора, за първи път само черно и бяло, излиза в началото на ноември 2016 г. и предизвиква въодушевени отзиви.

Италианците харесват героите на Джипи

Вчера беше представена и новата книга на Джипи „Земя на синовете“ на Софийския международен литературен фестивал. Критиката я характеризира като „трудна за преглъщане, бурна, горчива, безпощадна и в същото време – чудо.”

 

Челна снимка: Италианският художник е сред корифеите в комикса

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)