Четвъртък, 28 Май 2020
България представя 11 шедьовъра на Мърквичка в Прага

България представя 11 шедьовъра на Мърквичка в Прага

В изложбата за пръв път се показват „Свещоливница” и „Портрет на дама в черно кожено облекло”

 

„Момиче от Плевенско”, „Свещоливница”, „Момиче от района на Пазарджик”, „Портрет на дама в черно кожено палто” – това са част от картините на Мърквичка, които за пръв път се представят пред широка публика. Те са включени в експозицията „Иван Мърквичка – българският чех”, открита в залите на Българския културен институт в Прага от министрите на културата на двете страни Вежди Рашидов и Даниел Херман. С нея се отбелязва 160-годишнината от рождението на изключителния майстор на четката със съдействието на Софийската градска художествена галерия,  Народната галерия в Прага, на Художествената галерия в Пилзен, Регионалния исторически музей – София и на Държавната агенция „Архиви”.

„Без Мърквичка българското изобразително изкуство нямаше да е същото и затова съм особено горд, че шедьоврите на този забележителен художник и днес събират огромно възхищение”, казва в словото си на откриването на изложбата министър Рашидов. А чешкият му колега Даниел Херман допълва, че преоткрива необикновения и неподвластен на времето талант на художника.

С „Иван Мърквичка – българският чех” се отбелязва и 120-годишнината от основаването на Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия) в София, чийто пръв директор е Мърквичка. Освен непоказвани и малко известни картини, в изложбата са включени и ценни документи и фотографии на големия художник.

С името на Иван Мърквичка се свързва както началото на академичното художествено образование в следосвобожденска България, така и огромният брой значими произведения, които художникът създава по време на близо 40-годишния си престой у нас. Емблематични негови творби от десетилетия красят сградите на българските държавни институции, музеи, галерии. И до днес той продължава да е известен и почитан сред широката общественост в България и по-малко познат в родната Чехия. С проекта за Иван Мърквичка екипът на културния ни институт в Прага цели именно да осветли неговото име пред чешката публика и да обогати информацията за последните години от неговия живот.

 

На заглавната снимка – част картините на Мърквичка, които в момента са подредени в Българския културен институт в Прага. Снимки: Министерство на културата

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)